Beste lezer,
“Maakt onze huidige levensstijl ons ziek? Of heeft hoe we vroeger altijd geleefd hebben ons gezond gehouden?”.
Aan het woord is Thomas Vyncke.
Als 21-jarige student kinesitherapie kreeg hij van een darmspecialist te horen dat hij wellicht binnen de 10 jaar de diagnose “ziekte van Crohn” zou krijgen.
De oplossing die de arts hem voorstelde? Een medicatiekuur opstarten.
Op zijn vraag of hij zelf verder nog iets kon doen, bijvoorbeeld zijn voeding veranderen, kreeg Thomas een negatief antwoord. Huilend op zijn fiets huiswaarts, besloot Thomas het heft in eigen handen nemen.
Nu 10 jaar later is hij van 98% van zijn darmproblemen verlost. En is hij naast kinesist, ook PNI therapeut en intermittent living coach.
Over hoe PNI (Psycho-Neuro-Immunologie of levensstijl geneeskunde) op zijn pad kwam, vertelde hij me:
“Er is niet één heilige graal geweest in mijn zoektocht de afgelopen 10 jaar. De oorzaak van het probleem was, en is, multifactorieel. Er zijn heel veel verschillende oorzaken. En de oplossing is even multifactorieel. Er is een stukje voeding. Een stukje emoties. Een stuk beweging. Ademhalingswerk. Bioritme. Enzovoort. Vandaar dus ook PNI, de levensstijl geneeskunde, die rekening houdt met al deze pijlers.”.
Verder legt hij in deze podcast uit:
- Hoe Leo Pruimboom, de grondlegger van de PNI, in 2011 met enkele vrijwilligers de Pyreneeën introk, er ging leven als de jagers/verzamelaars en zo de basis legde voor het concept van intermittent living.
- Waarom starten met levensstijl interventie niet noodzakelijk betekent dat medicatie plots overbodig wordt.
- Waarom er volgens Thomas 100 jaar geleden veel minder welvaartsziektes in de Westerse wereld waren.
- Waarom intermittent living ook wel pulserend leven wordt genoemd.
- Waarom ons leven vandaag de dag volgens Thomas zeer monotoon geworden is en hoe dit onze comfort zone (de zone waarin we ons comfortabel voelen en op ons best functioneren) enorm verkleint.
- Hoe je dankzij intermittent living je comfort zone opnieuw kan vergroten.
- Wat Thomas bedoelt met de uitspraak “Eén week intermittent living geeft je een reset die zelfs tot 6 maanden later aanwezig blijft.”.
- Hoe er in een intermittent living workshop vaak zelfs tot 6 verschillende prikkels toegepast worden.
- Hoe je dankzij intermittent living niet alleen beter om kan gaan met acute stress, maar ook met chronische stress in je leven.
- Hoe je (hersen)cellen, dankzij intermittent living, leren om beter om te gaan met energie en zo efficiënter worden. M.a.w. waarom je “slimmer” wordt dankzij intermittent living.
- Hoe Thomas de intermittent living principes integreert in zijn dagdagelijks leven.
- Waarom het als intermittent living-beginneling vooral zeer belangrijk is om te starten met de principes die jou aanspreken.
- Waarom je een nieuwe gewoonte, die je je eigen wilt maken, best koppelt aan een reeds bestaande gewoonte.
- Wat Thomas bedoelt met de uitspraak “PNI is preventief, protectief en curatief.”.
- Waarom “niet willen eten als je ziek bent/wegvallen van eetlust bij ziekte” in feite een beschermingsmechanisme is van je lichaam.
- Welke boeken Thomas aanraadt als je zelf aan de slag wil met PNI/Intermittent living.
- Welke prikkels er worden gecombineerd tijdens de hitteworkshop die zal plaatsvinden op zondag 13 november (9u-13u) bij Gervi Leuven.
- Hoe je je lichaam bewust kan verzuren tijdens een hittetraining (sauna) en actief kan ontzuren tijdens een koudetraining (ijsbad).
- Hoe bewust ver- of ontzuren, je lichaam traint in het sneller herstellen van balans (homeostase) – waardoor je bijvoorbeeld minder snel verzuring ervaart na zware sportinspanningen.
- Wat de positieve effecten zijn van regelmatige hittetraining.
- Voor wie hittetraining bestemd is. (“Elk mens zou horen mee te doen…”: dixit Thomas)
- Welke risico’s er zijn verbonden aan hittetraining. (“Het enigste risico is dat je gebeten wordt.”: dixit Thomas)
Naar de podcast luisteren?
Dat kan hier:
Be well,