Over slaap, tadaaa!-lijstjes en falen (hoe meer, hoe liever)

Week 7 al… Hier ben ik weer met 3 direct toepasbare tips en inzichten. There we go!

Tip 1: Slaap is alles

Laat ik eens starten met een boekentip. Ongeveer twee jaar geleden heb ik dit boek gelezen, en het is me tot op de dag van vandaag bijgebleven. Eigenlijk niet echt gelezen, ik heb namelijk gekozen voor de audioversie van het boek. De titel is “Why we sleep: unlocking the power of sleep and dreams” en de auteur is Matthew Walker. Inmiddels is ook de Nederlandstalige versie beschikbaar met de alleszeggende titel: “Slaap”. Het boek telt maar liefst 368 pagina’s, een kanjer dus en het audioboek duurt 14 uur (en ja, ik heb de volledige 14u geluisterd! :-)). Tip: bij een audiobook kan je indien gewenst de afspeelsnelheid verhogen zodat de afspeelduur inkort.

De grootste troef van het boek voor mij? Hoewel de auteur een gerenommeerd professor is, is de inhoud perfect toegankelijk en leesbaar, ook voor de lezer zonder wetenschappelijke achtergrond. Slaap is iets dat echt iedereen aanbelangt, en het is verrassend hoe weinig we er eigenlijk bij stilstaan of over weten. Het boek biedt dan ook tal van interessante inzichten over je nachtelijke uurtjes. Maar ook: concrete tips om meer uit je slaap te halen. Ik pik er hier meteen het belangrijkste insight voor mij persoonlijk uit. Streef je naar een gezonde levensstijl? Dan denk je wellicht onmiddellijk aan gezonde voeding en beweging. Toch zijn deze twee elementen niet hét belangrijkste wat je kan doen om fysiek en mentaal gezond te blijven. Helemaal bovenaan op nummer 1 prijkt namelijk voldoende slaap. Tot dan dacht ik altijd over slaap als iets dat er gewoon was. Iets hoogstnoodzakelijk dat tijd innam. Gezond leven? Dat ging vooral over voldoende fruit en groenten, minder alcohol en rood vlees, zoveel mogelijk sporten… Slapen, dat deden we nadien wel, als al die andere dingen op het todo-lijstje waren afgevinkt.

Het was pas na het lezen van dit boek dat ik me realiseerde hoe belangrijk die 8 uur per nacht eigenlijk waren. Wat er zich precies afspeelde in mijn lichaam terwijl ik sliep, en wat daarvan de gevolgen waren, zowel fysiek als mentaal. Maar vooral ook, wat er allemaal NIET gebeurde bij een slaaptekort en hoe bedreigend dat kon zijn voor je gezondheid. Eigenlijk komt het hier op neer: Stel, je kan door omstandigheden nog maar 1 ding doen voor je gezondheid: 8u slapen, gezond eten of voldoende bewegen? Na het lezen van dit boek kende ik mijn antwoord wel. Slaap is alles…

Tip 2: Van todo-lijst naar tadaaa!-lijst

In de vorige editie gaf ik de tip om het woord “moeten” uit je woordenschat te schrappen. Gebruik liever het woord mogen, willen of kunnen. Moeten is immers zo’n zwaar beladen woord: het lijkt alsof je geen keuze of persoonlijke vrijheid hebt, terwijl dit zo vaak wel het geval is (eigenlijk bijna altijd). Door willen, mogen of kunnen te gebruiken, voel je bovendien ook meer dankbaarheid voor wat je dan ook wilt, mag of kan doen. En: “It’s not the happiest people who are the most grateful. It’s the most grateful people who are the happiest.”, zo staat het op de geurkaars in mijn badkamer.

De “woorden-switch” die ik voorstel in deze tip zal ongetwijfeld ook je dankbaarheid verhogen. Todo-lijstjes maken: ik doe het elke ochtend opnieuw. Vaak in de vorm van de 5T’s (5 Tiny Goals – zie newsletter 1). Ik formuleer en schrijf op wat ik die dag wil realiseren. Niet enkel op professioneel gebied, maar op ook op persoonlijk vlak en in mijn relaties met anderen. Niet enkel wat ik die dag wil doen, maar ook hoe ik me die dag wil voelen. Op die manier zet ik bewust een intentie voor de dag. Dus, todo-lijstjes hebben zeker hun nut. Resoluut schrappen hoeft hier absoluut niet. Maar waarom ’s avonds ook niet een tadaaa!-lijstje opstellen? Een lijstje van 5 dingen die je die dag gerealiseerd hebt. Zie het als een manier om jezelf een compliment te geven. Waarom zou je immers enkel anderen mogen complimenteren (en zelf moeten wachten op een woord van appreciatie van een ander)? Just give the well-deserved credit to yourself! Ook hier hoeft het zeker niet enkel over grote verwezenlijkingen te gaan.

Hoe je dag ook liep, er zijn altijd, ja echt altijd, dingen waar je trots op kan zijn. Die je toch maar gedaan hebt en waarvoor je jezelf ’n welverdiend schouderklopje mag geven.

Tip 3: FAAL! (hoe meer, hoe liever)

Fouten maken? Niemand doet het graag. We gaan soms zelfs tot het uiterste om ze te vermijden. Ook het toegeven van fouten, valt ons zwaar. Nog liever moffelen we foutjes snel weg… of zoeken we naar een externe oorzaak waarom het niet gelopen is zoals we hoopten. Dat nog liever dan in alle kwetsbaarheid ons falen (en onze eigen verantwoordelijkheid hierin) open en bloot toe te geven. Want die fout, dat falen, dat zegt toch iets over ons? Wie we zijn? Wat we (niet) kunnen? Net daar, maken we ’n denkfout.

Fouten, groot en klein, zijn niet leuk. Maar ze definiëren ons niet. Ik zie falen zoveel mogelijk als een kans om te groeien. Enkel door zoveel mogelijk te “doen”, en dus ook mijn kans op falen te vergroten (immers hoe meer je doet, hoe meer dingen er ook fout kunnen lopen), kan ik ontdekken wat voor mij werkt en wat niet. Ik was vroeger ’n enorme twijfelaar. Ik had ideeën, maar deed er niets mee. Bedacht hele plannen, maar “wachtte” totdat ze “perfect” waren om ze aan de buitenwereld te tonen. Zo ook deze nieuwsbrief. Nu nog heb ik vaak een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: “Zou je dat wel doen? Zijn er niet al genoeg anderen die iets soortgelijks gelanceerd hebben? Wie denk je wel dat je bent? Jij bent geen schrijver….”. Toch ben ik steeds weer blij als ik op de “Send” knop klik en mijn schrijfsel de wereld instuur. En als ik denk aan alle positieve reacties die ik inmiddels al ontvangen heb en de connecties deze op die manier heb kunnen maken met anderen… Het zou wel heel jammer geweest zijn als ik dat had gemist, door nog maar weer eens te wachten.

Een veelzeggende quote die zeker z’n effect heeft gehad op mij: “Done is better than perfect.”. Mettertijd heb ik mijn afwachtende houding aan de kant geschoven en ben ik vaker en sneller initiatieven gaan lanceren. Sommige werden positief onthaald, anderen niet. Maar ik deed en doe tenminste! Enkel door te doen (en dus soms ook te “falen”) kan ik immers achterhalen of iets al dan niet werkt.

En wat dan als je faalt? Wees vooral niet te hard voor jezelf. Besef dat fouten maken menselijk is én ook nodig! Het is jouw manier om te leren wat wel en wat niet werkt.

Als afsluiter deel ik nog graag een persoonlijke foto + verhaal met jullie. Op deze foto fiets ik door een tunnel onder de Schelde. Hoewel ik nog enigszins glimlach, verging het fietsen me die dag niet goed… Ik durf zelfs te zeggen dat het huilen me nader stond dan het lachen. Ik was moe, mijn benen wilden niet mee, en ik had serieus moeite om het groepje dat me vergezelde bij te benen. Bovendien was mijn innerlijke stem niet zo lief voor me, zeg gerust, gemeen. “Waarom kon ik niet wat sneller? Waarom was ik zo onhandig en traag met de fiets? Nu moesten al die andere wachten op mij…”. Eind goed, al goed: de andere fietsers waren meelevend en wachtten regelmatig op me en uiteindelijk arriveerden we samen thuis.

Vorige week hoorde ik in de podcast van mijn crossfit club Darkrow dat je niet moet streven naar trainingen waarin je uitblinkt, maar net naar work-outs waarin je “mislukt” en afziet. Het zijn net die trainingen die je laten groeien en je beter maken. Het zijn de momenten van afzien en “falen” die je achteraf gezien, het meeste brengen. Het veranderde mijn blik op de “miserabele” fietstocht die dag. Wat bleek: een week later kroop ik (dit maal uitgerust) op fiets en bleef ik zonder veel problemen in het groepje hangen. Mijn zelfvertrouwen was terug (en mijn innerlijke stem klonk opeens ook heel wat zachter)! Sometimes you win, sometimes you learn…

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Geef een reactie

Blog onderwerpen