Het spel der zintuigen, nieuwe gewoontes en vitamine N

Beste lezers,

Vorige vrijdagavond belde ik vanuit mijn wagen kort met één van jullie. Deze newsletter kwam even ter sprake. Ze (ja, het was een zij :-)) vertelde me dat ze graag meelas elke week, maar ook… dat ze een tip had om de newsletter nog beter te maken. Ze gebruikte hiervoor een treffende vergelijking die te maken had met chocolademousse. Ik ben ’n absolute chocoladeliefhebber, dus mijn aandacht had ze meteen. Ze vertelde me het als volgt: “Marjolein, zeg nu zelf, wanneer is pure chocolade(mousse) het lekkerst? Geserveerd in een klein, gedoseerd glaasje (dat je laat verlangen naar een beetje meer elke week)… of in een grote kom?”. Haar boodschap was me meteen duidelijk.

Ik besefte dat ik in mijn enthousiasme (nu ik eindelijk gestart ben met dit persoonlijke schrijfproject) misschien iets te hard van stapel ben gelopen met het delen van tips. Ik wil jullie als lezers natuurlijk ook niet met ’n indigestie opzadelen ;-). Ik wil jullie geboeid houden, week na week. Vandaar zullen jullie vanaf nu niet langer 4, maar 3 tips per newsletter ontvangen. Nog altijd voldoende om er (hopelijk) net eentje uit te halen die jou ergens raakt of kan helpen.

WELLNESS-TIP 1: Het spel der zintuigen

Het spel der zintuigen is een tip die ik al jaren toepas op momenten dat ik me overweldigd voel. En dat kan me nog wel eens gebeuren. Na een drukke werkdag vol rinkelende telefoons, een overvolle mailbox, en onverwachte uitdagingen die zich blijven aandienen, heb ik ’s avonds moeite om los te koppelen… De werkdag achter me te laten. Om me “in het nu” te voelen zoals ze dat zeggen. Voor “het spel der zintuigen” neem ik een stuk papier en een pen. Het liefst zet ik me even buiten op mijn terras, maar in feite kan je dit “spel” overal “spelen”. Je schrijft de cijfers 5, 4, 3, 2 en 1 onder elkaar. Vervolgens schrijf je achter de “5”, vijf zaken die je ziet. Achter de “4”, vier zaken die je hoort. Achter de “3”, drie dingen die je voelt. Achter de “2”, twee dingen die je ruikt. Achter de “1”, één ding dat je proeft. Je aandacht en focus wordt op deze manier naar het nu gehaald. Piekeren krijgt even geen kans meer. Vaak leidt dit “spel” tot verrassende inzichten… Door alle (digitale) afleiding rondom, merk je dat je heel wat details niet meer ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Maar door ze bewust op te schrijven, wordt je je er opeens wel bewust van. Na het “spelen van dit spel” voel je je gegarandeerd anders. Net dat beetje meer onthaast. Het spel is ook leuk om samen met anderen (ook kinderen) te spelen. Vaak zien, horen, voelen, ruiken of proeven zij nog andere dingen. Wat dan weer kan leiden tot interessante inzichten of gesprekken…

WELLNESS-TIP 2: Hoe wordt iets een “gewoonte”?

Dit is een onderwerp dat me al lange tijd fascineert. Waarom is het soms zo moeilijk om een nieuwe, positieve gewoonte aan te nemen. Of net een oude, negatieve gewoonte af te leren? In feite is een nieuwe gewoonte aanleren (of afleren) niets meer dan een aanpassing van je levensstijl. En dat deed me denken aan deze quote: “All change is hard in the beginning, messy in the middle and gorgeous in the end.”.

Verandering dus, en dat is niet gemakkelijk, zeker in het begin. Maar het goede nieuws: eenmaal je je de gewoonte eigen hebt gemaakt, is het wel gemakkelijk! De literatuur zegt dat dit proces in totaal 66 dagen in beslag neemt. De eerste 33 dagen zijn het moeilijkst (all change is hard in the beginning). De verleiding om terug te keren naar je vertrouwde gedragspatronen is het grootst. In deze periode wordt het meeste doorzettingsvermogen van je gevraagd. Vanaf dag 23 echter zal je merken dat dit al ’n heel stuk gemakkelijker gaat. Toch moet je waakzaam blijven. De laatste 22 dagen zetten je echt op weg. En na dag 66: dan is het een automatisme geworden. Je hersenen hebben zich de gewoonte eigen gemaakt. Je zal dan, wat het ook is dat je dagelijks wilt doen, automatisch uitvoeren. Dit concept heeft mij dit bewust gemaakt dat gewoontes veranderen tijd vraagt. Het is niet voldoende om 1 keer iets te doen en dan te hopen dat je ermee weg bent. Maar, het is wel ’n opluchting te beseffen dat je brein “kneedbaar” is (ze noemen dit ook neuroplasticiteit). Het is niet zo dat omdat je iets altijd gedaan, gedacht, gevoeld hebt, dat dit zo voor altijd moet zijn. Verandering kan wel degelijk. Dit inzicht vind ik hoopgevend.

WELLNESS-TIP 3: Vitamine N

Vitamine D? Zoek zonlicht op. Vitamine C? Drink ’n glas versgeperst sinaasappelsap. Maar Vitamine N? Heb je daar wel eens van gehoord? De N staat hier voor natuur! Ik heb pas de laatste jaren de enorme kracht ontdekt van vertoeven in de natuur. Het heeft even geduurd bij mij… Ik ben een echte citytripper: noem me een stad en ik ben er, of al geweest of ze staat nog op mijn verlanglijstje. Ik woonde in het verleden achtereenvolgens in Hasselt, Brussel en Parijs en hou enorm van het snelle stadsleven. Met groene vingers ben ik ook al niet geboren (al is er stilaan zicht op beterschap) en kamperen ligt nog steeds een beetje buiten mijn comfortzone (maar eenmaal bij dat kampvuur geniet ik des te meer). Toch voel ik hoe langer hoe meer hoe mooi en krachtig de natuur kan zijn en hoe ze je kan helpen balans te vinden. Zeker nu in de lente, al heeft voor mij elk seizoen z’n charme. Ik probeer dan ook zo goed als dagelijks even buiten te zijn. Sportschoenen aan, oortjes in en even stevig doorstappen of joggen. Geen tijd voor? Wat mij betreft is het ’n kwestie van organisatie. Ik kies er meer en meer voor om bepaalde telefoontjes te plannen tijdens mijn “natuurmoment”. Ik kan dan ongestoord luisteren en vertellen, én beweeg ondertussen. Beweging stimuleert het denkvermogen van de hersenen en de creativiteit, dus normaal gezien zou ik tijdens mijn wandelgesprekjes in de natuur ook ’n betere gesprekspartner moeten zijn. 2 vliegen in 1 klap! ’n Ander iets dat ik regelmatig doe tijdens mijn wandelingetjes: een podcast of audiobook luisteren. Mijn favoriete Engelstalige podcast van het moment is die van Jay Shetty, maar ook Nederlandstalige podcastverhalen zoals Bob of El Tarangu deden me nog ’n extra blokje om wandelen. Maar vaak ook, soms gedwongen door een lege batterij, luister ik helemaal nergens naar. Of toch, naar het gefluit van de vogels. En dan kom ik weer bij tip 1: het spel der zintuigen. Ook ideaal om tijdens je natuurmoment te “spelen”!

Om samen te vatten:
TIP 1: Voel je je totaal overweldigd in een situatie, speel het spel der zintuigen!
TIP 2: Nieuwe gewoonte aanleren? Onthoud: Change is hard in the beginning, messy in the middle and gorgeous in the end. Houd 66 dagen vol en dat ene ding waarvoor je eerst de grootste discipline aan de dag moest leggen, doe je nu zonder nadenken, op automatische piloot. Je brein is geen vast gegeven: het is kneedbaar en aanpasbaar!
TIP 3: Onderhoud je vitamine N level: Zelfs al ben je een citylover als ik… zoek regelmatig de natuur op. Zoals een echte Noor me ooit zei: there is no bad weather, there is only bad clothing… Zoek geen excuses zoals het weer of tijdsgebrek: creëer voor jezelf de opportuniteit om in de natuur te vertoeven.

Lieve lezer, jullie weten ondertussen dat ik van feedback hou! Het is mijn missie om deze nieuwsbrief week na week te verbeteren op alle vlakken: inhoud, schrijfstijl, opbouw, enz. The Wellness Lifestyle is ook voor mij een relatief nieuw gegeven. Ik ben volop op zoek naar het format dat ik er aan wil geven. Wellicht gaan jullie de newsletter de komende maanden dus zien veranderen. Als afsluiter, ’n kleine quizvraag voor diegenen die tot hier hebben gelezen: “Welke tip sprak jou deze week het meeste aan?”. Klik hier en laat het me weten!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Geef een reactie

Blog onderwerpen