Levenslang blijven bijleren

Leren, studeren, nieuwe kennis verwerven, … Stuk voor stuk woorden die ik lang enkel associeerde met mijn schooltijd. Wat ook betekende dat het “leren-hoofdstuk” van mijn leven officieel werd afgesloten toen ik op mijn 21ste afstudeerde als een Master TEW (Toegepaste Economische Wetenschappen) aan de Universiteit Hasselt (toen nog het LUC). De jaren nadien volgde ik hier en daar nog een 1- of meerdaagse opleiding in het kader van mijn job. Maar daar bleef het dan ook bij, dat “leren”…

Sinds een kleine 2 jaar heb ik hierin een duidelijke switch gemaakt. Ik heb het “leren” terug van onder het stof gehaald… En rara, wat bleek? Ik vind het leuker dan ooit en het brengt me plezier! 🙂 In tegenstelling tot tijdens mijn “officiële studieperiode” kan ik nu immers selectief studeren. Verplichtte vakken zijn er niet meer. Ik volg mijn intuïtie en pik die boeken, podcasts, Tedtalks of youtube video’s er uit die me aanspreken of me prikkelen… Lees of hoor ik iets dat me aanspreekt? Dan leidt dat me vanzelf naar het volgende onderwerp waarover ik wil leren. Struggle ik met een bepaald probleem (ja, echt, welk probleem dan ook)? Dan zoek ik online (en offline) naar alle kennis en ervaring die hierover al door anderen gedeeld werd.

Wil jij ook levenslang blijven bijleren? Hier volgen 3 inzichten die mij op weg hielpen naar een levensstijl waarin nieuwe dingen leren een belangrijke bijdrage levert tot mijn geluk, succes en voldoening.

Inzicht 1: Ruil je fixed mindset in voor een growth mindset

Geloof jij dat jouw genen en aangeboren talenten jouw levensloop bepalen? Dat als je iets niet meteen kan, het wel niet in je zal zitten? Dan heb je wat ze noemen een fixed mindset. Een overtuiging dat je het moet stellen met de sterktes (en zwaktes) waarmee je geboren bent. Geen aanleg voor sport? Dan moet je maar accepteren dat dit niet voor jou is weggelegd. Geen tienen op je rapport? Tja, je intelligentie, die kan je toch niet veranderen… Nerveus als je spreekt voor publiek? Dan blijf je maar beter de rest van je leven van dat podium af. Met andere woorden, alle “problemen” en “obstakels” die zich aandienen in het leven van iemand met een fixed mindset zijn onoverkomelijk. Het zijn “vervelende, oncomfortabele dingen” die je maar beter probeert te ontwijken of te verbergen. De fixed mindset aanhangers geloven ook dat je brein een vaststaand iets is. Hoe je iets in het verleden gedaan hebt, zal ook zijn hoe je het in de toekomst doet.

Toch is er het afgelopen decennium heel wat bewijs geleverd dat dit allesbehalve waar is. De structuren in je brein kunnen wel degelijk veranderen. Het is niet zo omdat je al die jaren iets niet kon, dat je het in de toekomst niet zou kunnen. En dat is net wat een growth mindset is. De overtuiging dat je, door inspanning en doorzettingsvermogen, alles in je hebt om problemen en obstakels te tackelen. Geen natuurlijke aanleg voor sport? Consistent bewegen “leert” je lichaam hoe het zijn motoriek kan verbeteren. Geen tienen op je rapport? Door inzet en zelfdiscipline kan je wel degelijk bijleren en evolueren. Nerveus als je spreekt voor publiek? Laat je coachen, volg een cursus, lees de verhalen van grote sprekers én vooral: kruip op dat podium (en faal, want dat is de enige manier om bij te leren). Iemand met een growth mindset zal problemen en obstakels niet langer zien als onoverkomelijk. Meer zelfs, hij zal ze verwelkomen in zijn leven. Ze bieden de mogelijkheid om bij te leren. Iemand met een growth mindset zal zijn eigenwaarde niet van zijn resultaten laten afhangen. Wel van zijn inzet en van het overkomen van moeilijkheden. Wil jij ook een growth mindset? Praise the process, not the results!

Zelf ben ik een grote aanhanger van de growth mindset. Natuurlijk spelen je natuurlijke aanleg, je genen, de talenten waarmee je al dan niet geboren bent in dit leven, een rol… Ze kunnen je een voorsprong geven in het leven of net ervoor zorgen dat je wat later arriveert aan de start. Toch vind ik het een bevrijdende gedachte dat ze je levensloop niet bepalen. Je kan op elk moment zelf het heft in handen nemen en iets nieuws leren… Je brein is geen vast gegeven. Er kunnen op elk moment nieuwe informatie highways tot stand gebracht worden.

Inzicht 2: De kracht van het woordje “nog”

Heb je eenmaal resoluut voor die growth mindset gekozen? Dan vraag je je misschien af: hoe doe je dat dan, zo’n growth mindset “installeren” in je hoofd? Deze eenvoudige tip wijst je de weg.  Aan een Amerikaanse high school werd volgend onderzoek gedaan. Op de rapporten van klas A stond er “Failed” langs de vakken waarvoor de leerlingen een onvoldoende behaalden.  In klas B stond er “Not yet” wanneer het behaalde resultaat niet genoeg was. Het effect was verrassend. Bij een volgende evaluatie behaalde klas B significant hogere resultaten dan klas A. Failed werd gepercipieerd als een negatieve lotsbestemming.

Het gaf de leerlingen een gevoel van mislukking en motiveerde hen weinig tot niet om harder aan het werk te gaan. “Not yet” stimuleerde dan net wel weer de inzet en beïnvloedde de leercurve positief.

Wat als ook wij het woordje “nog” zouden toevoegen aan de zinnen die we tegen anderen, en tegen onszelf, zeggen wanneer er iets fout loopt? “Ik kan geen 5km lopen” wordt dan plots “Ik kan nog geen 5km lopen.”. “Ik spreek geen Frans” wordt dan “Ik spreek nog geen Frans.”. Of “Ik kan het publiek niet toespreken” wordt dan “Ik kan het publiek nog niet toespreken.”. 1 klein drieletter-woordje, een wereld van verschil.

Inzicht 3: Show me your friends, I’ll show you your future

Er wordt wel eens gezegd dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waarmee je het meeste tijd doorbrengt. Dus, wat als je de slimste persoon in de kamer bent? You better change rooms! Toch zeker als je een leven lang wilt blijven bijleren. Ga dan op zoek naar mensen met ervaring in het domein waarin jij jezelf wilt verbeteren. Of connecteer met anderen die al door het proces zijn gegaan waar jij momenteel doorgaat.

Zelf geloof ik sterk in het concept van mentoring of coaching. Wil je snel en efficiënt beter worden in iets? Doe beroep op een mentor of coach die je als ervaringsdeskundige de tips en tricks kan bezorgen om net iets sneller dan op je eentje je beoogde doel te bereiken. En ook, die je feedback kan geven en je kan wijzen op de punten waaraan je best nog werkt. Zelf dank ik mijn vooruitgang op sportief vlak in grote mate aan de fantastische sportcoaches die ik de afgelopen jaren gehad heb. Ook deed ik beroep op een geweldige loopbaan coach in een periode dat ik niet goed wist wat ik wilde op professioneel vlak. Een investering die elke Euro 100% waard was. En tenslotte liet ik me een jaar lang begeleiden door een mental coach die letterlijk mijn oogkleppen opende. En die me ook de weg wees naar personal development, een onderwerp dat me ondertussen mateloos fascineert en interesseert. En tenslotte, afgelopen week besloot ik dat mijn schrijf skills verder wil ontwikkelen en contacteerde ik een schrijf coach…

Geen tijd of budget voor een levensechte coach? Besef dat mentors en coaches niet altijd in real life aanwezig zijn moeten zijn in je leven. Ze hoeven zelfs niet meer te leven. 🙂 Zelf ontdekte ik (hoofdzakelijk online) ontelbare auteurs, regisseurs, documentaire makers, sprekers, influencers, ondernemers, enz. die me inspireerden en ongelofelijk veel leerden. Zonder dat ik ooit 1 seconde in hun fysieke aanwezigheid was.

Tenslotte, sinds ik het “plezier” van nieuwe dingen leren terug ontdekt heb, ben ik ook eens te meer gaan beseffen hoeveel ik nog niet weet. Hoeveel kennis er nog voor het grijpen ligt. Kennis die me professioneel, maar ook privé, verder kan laten groeien. Die me kan helpen bij het aanpakken van voor mij moeilijke situaties. Die me ’n betere versie van mezelf kan laten worden. Er is nog zo enorm veel te leren. En dat is niet erg. Dankzij de bovenstaande 3 inzichten besefte ik dat je beter beseft dat je nog een gigantisch leerpotentieel hebt, dan dat je je vastklampt aan alles wat je “al weet”.

It is better to know how to learn, than to know.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Geef een reactie

Blog onderwerpen