Mijn handleiding: Goede voornemens die je wél kan volhouden

Beste lezer,

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Voor we het goed en wel beseffen tellen we af van tien naar nul en schreeuwen we luidkeels: “Gelukkig nieuwjaar!”. De volgende ochtend wanneer we ontwaken is het 1 januari. De dag die gekend staat om de “goede voornemens”. De dag waarop we onszelf “officieel” nieuwe kansen geven om het anders en beter te doen in het nieuwe jaar. Zo gaat het toch meestal met die goede voornemens.

Maar, waarom, beste lezer, wachten tot dat nieuwe jaar echt is aangebroken? Ikzelf ben namelijk al enkele weken bezig met die “goede voornemens”. Ik noem ze mijn persoonlijke doelen voor 2021.

Waarom, vraag je, het huidige jaar is toch nog niet ten einde? Wel omdat ik geloof dat alles begint met een goede voorbereiding. Ook het stellen van doelen. Het zijn voor mij ideeën die zachtjes moeten rijpen in mijn hoofd. Een soort van wish list die geleidelijk aan concreter wordt als ik, terwijl de tijd verstrijkt, er “wishes” bijkrabbel… En wanneer het nieuwe jaar dan echt aanbreekt op 1 januari, dan is mijn plan klaar en kan het meteen vanaf dag 1 uitgerold worden. No time wasted!  

Als je het bekijkt vanuit professioneel standpunt, is deze werkwijze helemaal niet zo vergezocht, merk ik. Op business vlak is het heel gebruikelijk om al enkele maanden voor het beëindigen van een jaar vooruit te blikken en doelstellingen voor de toekomst op papier te zetten. Meer zelfs, voor elk nieuw project worden meestal ook al de nodige strategieën, planningen en budgetten uitgewerkt. Preparation is key in business. Waarom deze manier van werken dan niet toepassen op het grootste project van jouw leven? Jijzelf! 🙂

Heb ik je warm gekregen, beste lezer, om samen met me aan de slag te gaan? Het zijn nog meer dan 10 dagen eer 2021 aanbreekt! Je hebt dus nog de tijd om klaarheid en duidelijkheid te krijgen over jouw persoonlijke goals voor het nieuwe jaar. In deze blog reik ik je de 5 tips aan die ik gebruik bij het neerschrijven van mijn doelstellingen. Want ja, dat is misschien wel mijn eerste, en belangrijkste tip.

Heel wat van het (voorafgaande) denkwerk vindt plaats in je hoofd. En op een gegeven punt aangekomen, denk je dat je het nu wel weet wat die goals van je zijn. Toch kan het neerschrijven van je doelen op papier nog voor een extra dimensie zorgen. Je wordt dan als het ware “gedwongen” om er nog dieper en gedetailleerder over na te denken. Je kan zelfs nog een stapje verdergaan en het papier uiteindelijk ophangen op je prikbord zodat je er elke dag even mee geconfronteerd wordt. Elke keer dat je oog er op zal vallen, zal je, al dan niet bewust, op zoek gaan naar manieren om die doelstellingen realiteit te laten worden.

Tip 1: Definieer doelstellingen voor alle domeinen van je leven

Eén boek per maand lezen, een podcast over “The Wellness Lifestyle” lanceren, een proefles hangmat-yoga én paaldansen volgen, een wellness retreat in de zomermaanden bijwonen, een romantische getaway met mijn lief plannen, een 1-op-1 dag met elk van mijn metekinderen spenderen, het levensverhaal van mijn grootvader opschrijven. Maar ook consuminderen op vlak van spullen die ik al in overvloed heb zodat ik bewust mijn budget kan spenderen aan een “groter project” dat ik wil realiseren. Dit zijn slechts enkele van mijn doelen voor 2021.

Wat ik met dit lijstje wil aantonen, lieve lezer, is dat je heel breed mag gaan als je nadenkt over je goals. Vroeger schreef ik enkel mijn professionele doelen op. Wat ik wilde realiseerde binnen Gervi en wat ik nog wilde bijleren op business vlak. Pas later kwamen daar mijn persoonlijke doelen bij. Aan welke relaties ik meer aandacht wilde geven. Op welke manieren ik mijn vrije tijd wilde spenderen. Wat ik voor mezelf wilde doen en zelfs hoe ik me wilde voelen.

Tip 2: Maak een “joy list

Deze klik kwam er (deels) door een tip van Brené Brown.

In een podcast hoorde ik haar vertellen over een specifiek lijstje dat zij altijd opstelt op het einde van het jaar, namelijk haar “joy list”. Daarin schrijft ze de dingen op die haar “joy” hebben gebracht. Vervolgens checkt ze hoeveel tijd ze aan deze zaken heeft gespendeerd. Toen haar conclusie op een gegeven moment was dat ze amper tijd had gegeven aan de zaken die haar vreugde hadden gebracht, was dat ’n enorme wake-up call.

Zo komt het dat ik ondertussen ook goals neerschrijf waarvan ik simpelweg verwacht dat ze mij blij en enthousiast zullen maken. Niets meer, niets minder.

Tip 3: Ga op zoek naar jouw “waarom?”

Wat zou het meest gemaakte goede voornemen zijn denk je, lieve lezer? Ik wil wel ’n gokje wagen. Volgens mij heeft het te maken met dat getalletje dat we aflezen als we op de weegschaal gaan staan. 🙂 Bijvoorbeeld: ik wil 10kg afvallen. Maar ook voornemens als “ik wil meer sporten”, “ik wil stoppen met roken”, of “ik wil minder werken”, zullen zaken zijn die wel vaker voorkomen in het lijstje van de meest gemaakte goede voornemens.

En op zich is daar ook niks mis mee. Het zijn allemaal gegronde en positieve “goede voornemens” die kunnen bijdragen aan je algemeen welzijn. Maar, het kan wel een interessante oefening zijn om eens op zoek te gaan naar jouw persoonlijke onderliggende motivatie. Dat doe je door jezelf, keer op keer, de vraag “Waarom?” te stellen.

Dus, OK, je wilt 10kg vermageren. Maar waarom? Is het omdat je terug in een bepaald kledingstuk wilt passen? Omdat je de complimentjes mist die je partner vroeger maakte over je figuur? Is het omdat je je weer beter in je vel wilt voelen? Of omdat je de energieke zelf die je was bent kwijtgeraakt? Of misschien ben je wel bezorgd om je gezondheid omdat je overgewicht hebt?

Deze oefening kan klaarheid scheppen over wat er echt aan de basis ligt van je verlangen om gewicht te verliezen, te stoppen met roken, een stressvrijer leven te leiden, enz.

De reden dat ik je aanbeveel deze oefening eens te doen, is tweeledig. Allereerst, als je jouw diepgewortelde “waarom” kent, weet je ook meteen dé reden bij uitstek om jezelf te motiveren wanneer weerstand zich aandient en het moeilijk wordt. Want, waarom geven we “goede voornemens” vaak snel op? Omdat we dat ene wat we dachten dat we zo hard wilden, toch eigenlijk niet echt zo belangrijk vinden. Zeg nu zelf, een getal op de weegschaal is toch ook maar een getal? 🙂 Maar je gezondheid bijv., dat is een ander verhaal. Neen zeggen tegen een zak chips op vrijdagavond omwille van een “getal”?! Mmm, dat is moeilijk. Maar neen zeggen omdat je aan je levenskwaliteit wilt werken en lang gezond wilt blijven, dat is iets heel anders.

De tweede reden waarom het nuttig is om je “waarom” te kennen? Wel, eenmaal jij weet wat jouw interne trigger is om iets te veranderen, kan je ook op een andere manier nadenken, ja zelfs brainstormen, over de mogelijke strategieën die je kan inzetten om je doel te realiseren. Bijvoorbeeld, jij wilt minder werken, omdat je diep vanbinnen verlangt naar een stressvrijer leven. Dan kan je jezelf de vraag stellen; “Hoe kan ervoor zorgen dat ik minder stress ervaar?”. Minder werken kan dan een optie zijn. Maar, ook bijvoorbeeld aan de slag gaan met tools ter verbetering van je mentale veerkracht, je productiviteit of time management.

Tip 4: Dream big, but also long term

“Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years.”. 

Het is een quote van Bill Gates die ik ooit las en waaraan ik vaak terugdenk. Ik ben er namelijk schuldig aan… Ik overschat (ruimschoots) wat ik op een uur, dag, week of maand kan doen. En onderschat tegelijk wat ik op een jaar of tien kan doen. Ja, ik denk soms dat ik superwoman ben, haha, maar moet dan uiteindelijk vaak toch toegeven dat ik toch wat meer tijd nodig heb om te realiseren wat ik voor ogen heb.

Op zich is er niks verkeerd met het hoog leggen van de lat voor jezelf vind ik. Echter, het moet behapbaar blijven. Want dat is soms het ding met “big dreams”. We leven in een tijd van instant gratification. We willen alles, en vooral, we willen het nu. 

Wat betreft dat we alles willen en groots dromen, dat kan ik alleen maar aanmoedigen. When you shoot for the moon, you end up between the stars. Met andere woorden, grote dromen worden dan misschien niet allemaal realiteit. Ze brengen je over het algemeen wel verder dan kleine dromen. Maar, het tweede stukje van die zin, dat we het nu willen, dat is in mijn ogen dé reden waarom we opgeven en onze doelstellingen niet bereiken.

Stel je jezelf een grote doelstelling voor 2021? Dan raad ik je aan om die goal op te splitsen in kleinere tussengoals. Elk met een vastgelegde deadline én een meetbare uitkomst. Want: if it matters, measure it! 

Met zo’n concreet plan van aanpak wordt die gigantische doelstelling plots heel wat toegankelijker. Elke tussengoal die je bereikt kan bovendien aanleiding zijn voor een mini-feestje! Het vieren van die kleine successen motiveert je om door te zetten wanneer het moeilijk wordt. Het is een teken dat je goed bezig bent en stimuleert je vertrouwen in jezelf. Elke tussengoal die jij bereikt is een teken aan de wand dat jij in staat bent om ook die eindmeet over te steken!

Tip 5: Deel je doelstellingen met anderen

Mijn laatste tip voor jou beste lezer is een uitnodiging. Ik wil je namelijk vragen om je doelstellingen te delen.

Met wie, vraag je? Mijn tip: deel ze met positief ingestelde mensen naar wie je misschien wel ’n beetje opkijkt. Heb je bijvoorbeeld een sportief doel? Kies dan die getrainde vriend op wiens prestaties je stiekem wat jaloers bent. Wil je gezonder eten? Vertel je goal dan aan die vriendin die alles kent van healthy food. Maar in feite, kan je je doelstellingen delen met wie je maar wilt en met hoe meer mensen hoe liever.

Hier zijn twee redenen voor. Allereerst worden je doelstellingen een heel stuk definitiever als je ze deelt. Ze bestaan dan niet enkel meer in jouw hoofd of in jouw schriftje. Eenmaal je ze luid uitspreekt tegen een ander, worden als het ware “echter”. Plus, je hebt ook meteen een “accountability” partner erbij. Iemand die je, bij een volgende ontmoeting, gegarandeerd zal vragen hoe het nu met die goals van je gesteld is.

Een tweede reden is inspiratie. Door het publiekelijk delen van jouw goals, ja zelfs via sociale media als je dat ziet zitten, zal je uit allerhande hoeken tips krijgen aangereikt. Meer mensen dan jij wellicht verwacht, hebben een gelijkaardige doelstelling gezet of misschien zelfs al behaald in het verleden. Zij kunnen jou op weg helpen of wie weet zelfs dé gouden tip aanreiken om jouw droom realiteit te laten worden.

Dus, om af te sluiten, iemand die weet waar ik een keertje hangmat yoga kan uittesten? Of die een tip heeft over het opstarten van een podcast? Stuur me gerust een berichtje of laat hieronder een reactie na! 🙂

Ik ben alvast reuze benieuwd naar jullie goals, en wie voor nog ’n accountability partner zoekt, ik ben kandidaat! 😉

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Geef een reactie

Blog onderwerpen