Beste lezer,
Als ik Lieve vraag waarom ze mental coach is geworden, zegt ze: “Mijn wens is mensen te zien glimlachen”. Een antwoord dat ook meteen een glimlach tovert op mijn lippen.
In de vijfde aflevering van mijn podcast ga ik in gesprek met Lieve. Eén van de allereerste mental coaches (misschien wel dé allereerste) van Vlaanderen.
Maar liefst dertig jaar geleden introduceerde Lieve het concept van meditatie als afsluiter van haar groepslessen in een fitness. Zij was destijds fitness instructrice en beëindigde steevast elke les met een rustmoment waarop iedere deelnemer op zijn of haar matje mocht liggen. Er werd een rustig muziekje opgezet en Lieve vertelde met de rustgevende, wijze stem die ik zo goed ken.
Want ja, Lieve is ook mijn mental coach. In mijn vorige blog schreef ik over het mental coaching traject dat ik zelf aflegde en dat was dus bij haar!
Maar, even terug naar het prille begin van Lieve’s mental coaching loopbaan. Het ontspanningsmoment na de fitnessles destijds “meditatie” noemen, dat deed ze toen (nog) niet. Uit schrik om mensen af te schrikken. Maar wat wel zeker was: de deelnemers voelden zich na afloop ervan fantastisch.
De jaren nadien werd Lieve, heel geleidelijk aan, mental coach. Of zielenlezer zoals ze het zelf omschrijft. Eerst studeerde ze nog interieurarchitectuur en specialiseerde ze zich in feng shui. Dat is een oude Oosterse filosofie die uitgaat van het principe dat je omgeving, mits gebalanceerd ingericht, je geluksniveau positief kan beïnvloeden. Zo kwam Lieve meer en meer in contact met de Oosterse wijsheden en zag ze ook haar eigen levensfilosofie bevestigd.
Tijdens die eerste jaren noemde men Lieve nog wel eens een heks of zelfs sekteleidster. Zo’n taboe heerste er toen nog op wat ze deed. De tijden veranderden gelukkig. En, ondertussen coachte ze al tal van topsporters en ondernemers. En mensen zoals jij en ik. Die meer uit het leven willen halen. Die ernaar streven om de beste versie van zichzelf te zijn. En die beseffen dat er, naast zorgen voor de fysieke component, nog manieren zijn om je energieniveau te verhogen. Te sturen hoe je in het leven staat. Je goed in je vel te voelen.
Normalerwijze stelt zij de vragen en mag ik antwoorden. Maar voor de opname van deze podcast wisselden we die rollen voor een keertje eens om.
Ik vroeg haar:
- Waarom en hoe ze mental coach is geworden?
- Wat iemand een goede mental coach maakt?
- Voor wie mental coaching bedoeld is?
- Wat het beste moment in je leven is om naar een mental coach te stappen?
- Wat mental coaching je kan brengen als je je eraan durft over te geven?
- Wat mental coaching anders maakt dan bijvoorbeeld een bezoek aan een psycholoog of psychiater?
- Wat mental coaching anders maakt dan een goed gesprek met een familielid of vriend(in)?
- Hoe ze de mental coaching wereld de voorbije 30 jaar heeft zien veranderen?
- Hoe zij de toekomst van mental coaching ziet?
Zij beantwoordde in detail al mijn vragen én bracht me daarnaast nog enkele nieuwe inzichten bij.
Waarom je niet moet streven naar geluk, maar hoe het net vanzelf komt door je levensvisie.
Hoe je je prestaties kan verbeteren door met je mindset aan de slag te gaan.
Waarom je beter de woorden “Ik wil gezond blijven” dan “Ik wil niet ziek worden” in de mond neemt om je doel (een goede gezondheid) te bereiken.
Waarom een goede mental coach, zoals Lieve, wel eens een “blessing in disguise” wordt genoemd.
Hoe het kan dat wij mensen voor 3/4de onzichtbaar zijn.
Wat nu echt je eerste indruk op een ander bepaalt. En eenmaal je je hiervan bewust bent, hoe je dit in jouw voordeel kan inzetten. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek.
Wat de nummer 1 van de beperkende overtuigingen is die Lieve hoort terugkomen bij haar klanten. En hoe je deze kan overschrijven door een nieuwe, positieve overtuiging.
Waarom je moet leren vallen om te leren rechtstaan. Of waarom je moeten kunnen verliezen, om te kunnen winnen.
Tenslotte komt er ook in deze podcast een onverwachte bezoeker even “hallo” zeggen… of misschien moet ik “woef” zeggen? 🙂