Mag ik even starten met jou persoonlijk te bedanken?
Het is voor mij een hele eer dat jij je hebt ingeschreven op mijn newsletter.
Weet dan ook dat ik mijn uiterste best zal doen om je wekelijks, al is het maar heel even, te amuseren, te motiveren of misschien wel te inspireren met ’n stukje zelfgeschreven content. 🙂
Tegelijk ook zo spannend, deze eerste editie!
“Waarmee zou ik beginnen? Was dit wel een goed idee?”
De twijfel slaat eventjes toe… maar niet voor lang. Ik wil al lang iets doen met mijn passie voor schrijven én wellness, dus: THERE WE GO!
WELLNESS-TIP 1: Tiny habits
Dit begrip was me tot een jaar geleden totaal onbekend. Ja, ik kende de vertaling naar het Nederlands: een kleine gewoonte. Maar toen was ik me nog niet bewust van de impact die tiny habits op je leven kunnen hebben. Ik dacht altijd dat, om grote doelstellingen te behalen of om iets echt te veranderen in je leven, je ook grote acties moest ondernemen, of grote veranderingen moest doorvoeren. Wat bleek? Vaak lukte dat niet: te weinig tijd, te complex, te weinig zelf-discipline of simpelweg te weinig motivatie.
Met de tijd ging ik beseffen dat het helemaal niet nodig was om alles in 1x om te gooien. En net daar komen “tiny habits” in the picture. Tiny habits zijn kleine, misschien op eerste oog onbeduidende, gewoontes die je dagelijks uitvoert. Het is vooral belangrijk dat je ze consistent doet, elke dag opnieuw. Je mag echt geen dag overslaan. “Tiny” wijst op het feit dat ze relatief weinig tijd innemen, pak bijvoorbeeld 15 minuten per dag. In feite kan het al vanaf 1 minuut per dag… Je denkt nu misschien: “Hoe kan iets dat 15 minuten van je dag beslaat, een impact hebben?” Wel, als je gedurende 1 week elke dag 15 minuten besteedt aan wat dan ook dat je wilt doen om een bepaald doel te bepalen (bijvoorbeeld dagelijks 15 minuten yoga om je flexibiliteit te verbeteren), heb je op het einde van de week bijna hier aan 2u gespendeerd (dus 2 u gestretcht). Een goal om iets 15 minuten per dag te doen, is goed haalbaar, wat je dagelijks een positief gevoel geeft (Yes, I did it!). Hierdoor hou je het ook beter vol! Reken maar eens uit hoeveel tijd je uiteindelijk gespendeerd hebt aan die ene gewoonte na 1 maand, na 6 maanden en na 1 jaar. Net de som van al die kleine inspanningen levert je op lange termijn ’n groot resultaat op. Ikzelf ben van nature uit enorm onlenig en merk nu na 3 maanden dagelijks 15 minuten stretchen een gigantische vooruitgang in mijn flexibiliteit.
TIP 2: De 3 S-en
Een heel simpel, maar doeltreffend concept waar ik 100% in geloof. En zeker van toepassing in deze tijd waarin we “verplicht” worden om in ons kot te blijven. De 3 S-en bepalen hoe je omgeving je mood kan beïnvloeden, zowel positief als negatief.
- Sight: Een opgeruimde kamer geeft rust. Maar ook: wat is het eerste wat je ziet als je ’s ochtends je ogen opent? Of wat zie je als je je gsm scherm opent? Zo heb ik bijvoorbeeld recent mijn gsm achtergrond gewijzigd naar de quote: “Today is going to be a beautiful day!”. Als je dit leest ’s ochtends, zal je brein gedurende de dag vanzelf op zoek gaan naar net die dingen die de dag mooi maken.
- Smell: Aroma’s kunnen een ontspannend of net stimulerend effect hebben. Bedenk bijvoorbeeld eens welk effect de geur van een vers boeket bloemen op je humeur heeft. Je gaat er spontaan van glimlachen. Zorg dat het lekker ruikt in je huis. Ik steek bijvoorbeeld altijd een geurkaars aan als ik in de douche ga. Het zorgt voor net dat beetje extra sfeer en gezelligheid in de badkamer.
- Sound: Dit zijn de omgevingsgeluiden die je hoort als je wakker wordt, maar ook tijdens de dag of ’s avonds. Zo luister ik bijvoorbeeld naar “focus muziek” als ik schrijf (nu ook bijvoorbeeld). Type simpelweg “music for focus” in Spotify. Of naar zachte, ontspannende muziek als ik onder de douche sta, yoga doe of net vooraleer ik ga slapen. Tijdens het lopen kies ik dan weer voor harde beats.
TIP 3: Tabata
Al ooit gehoord van Tabata? Dit is ’n fantastische tool als je weinig tijd hebt, maar toch een krachtige work-out wil inlassen in je dag. Na pak 20 minuutjes zweet ik steevast, heb ik stevig blozende wangen en voel ik me levendiger dan voorheen. Hoe werkt het? Installeer de Tabata app (je hebt er verschillende, de gratis versie is ok). Press play en begin. Het principe van Tabata is eenvoudig. 1 Tabata duurt 4 minuten, waarin 20 seconden trainen telkens wordt afgewisseld met 10 seconden rust. Je kiest 2 oefeningen per Tabata die je om en om doet in de 20 seconden trainen (dus eerste 20s, oefening 1, tweede 20s, oefening 2, enz.). Wanneer je traint, ga je tot het uiterste; het zijn immers maar 20 seconden. Meestal doe ik 4 Tabata’s na elkaar, waarbij ik tussen elke ronde 1 minuut rust. Elke ronde doe ik 2 andere oefeningen. Je kan om het even welke oefeningen kiezen voor ’n Tabata. Ikzelf verkies meestal intensieve (zware) oefeningen gezien je ze ook maar heel even uitvoert, zoals bijvoorbeeld burpees, touwtje springen, box step-ups (op en af een gewone stoel stappen), of ’n sprintje trekken in de tuin.
TIP 4: Smile! Even when you don’t feel like smiling…
Als afsluiter deel ik een feit dat me tot op de dag van vandaag met verstomming slaat. Voel je je verdrietig of gewoon wat minder: Lach (ja, zonder enige aanleiding!). Geen flauw glimlachje, maar een brede smile. Tanden ontbloot en als je kan, “produceer” zelfs een schaterlach (ja, hoe luider hoe beter!). Ook al komt dit gedrag op dat moment totaal niet overeen met wat je voelt, je hersenen krijgen ’n signaal dat je happy bent! Je lacht, dus zal wel blij zijn zeker. Ik vond dit eerst stom en voelde me belachelijk toen ik in ’n mijn eentje in de auto probeerde te schaterlachen, terwijl ik net een rot telefoontje had afgerond. Maar raar maar waar, ik hield vol en… Het was niet dat ik opeens dat ene vervelende voorval vergeten was, dat niet. Maar mijn blik verruimde zich, ik dacht aan wat die dag wel allemaal verlopen was zoals ik het wenste… voelde me dankbaar en kon het voorval stilletjes aan relativeren. Probeer het zelf zeker eens!
Zo, dit was ‘em dan, de eerste editie van “The Wellness Lifestyle”. Ik ben gestart, joepie! (doet ’n vreugdedansje)
Als je al tot hier gelezen hebt, ’n supergrote dankjewel! Denk je nu:
- “Geweldig, meer van dat Marjolein!”
- Of eerder “Mmm, niet helemaal wat ik ervan verwachtte.”
Laat het me even weten via marjolein.nijs@gervi.be.
Echt, elke feedback is welkom!