Op Kerstdag 2019 kreeg ik een cadeautje van iemand die me nauw aan het hart ligt. Het was een klein doosje met daarin een rol van afscheurbare briefjes. 30 om precies te zijn. Op het doosje stond: “30-day challenge: Worry less, live more!”. Het idee van deze challenge was om elke dag, gedurende 1 maand, de opdracht op het briefje uit te voeren. Het beloofde resultaat: een zorgelozer leven!
Ik moet eerlijk bekennen: de briefjes scheurde ik allemaal af. Zo nieuwsgierig was ik wel. De opdrachten voerde ik niet allemaal tot op de letter uit. ???? In mijn pyama naar de supermarkt gaan was net iets te zeer uit mijn comfort zone. Maar… Het cadeautje zette me wel aan het denken, over mezelf dan op de eerste plaats. Hoewel ik mezelf beschouw als iemand die overwegend positief en opgewekt in het leven staat, ken ik toch ook goed dat oncomfortabele gevoel van angst en de zorgelijke gedachtes die daarbij horen. Wellicht niet toevallig, ben ik er die ene week van de maand al gevoeliger aan dan anders…
Meestal begint het onschuldig: er gebeurt iets of iemand zegt iets tegen me. Eén negatieve gedachte floept in mijn hoofd. Ik laat me er in meeslepen. En voor ik het weet, speelt een dramatisch worst-case scenario zich levendig af in mijn hoofd. Ik heb een rijkelijke fantasie en inbeeldingskracht en dat is ook leuk. Maar, er is ook een keerzijde. ik las eens de quote: “Piekeren is de andere kant op fantaseren.” en begreep meteen wat er bedoeld werd.
Dus, wat doe je als worryholic op zo’n moment om je peace of mind terug te vinden? Hier volgen 3 inzichten die de worrier in jou laten veranderen in de warrior die je echt bent!
Inzicht 1: Slechts 8 % is “worth the worry”!
‘s Ochtends je ogen openen en je meteen zorgen maken over de eindeloze to do lijst die op je wacht die dag… ’s Avonds niet kunnen slapen omdat je maar blijft nadenken over die ene vervelende opmerking van een vriend(in)… Herkenbaar? Voor heel wat onder ons wel. We zijn als het ware professionele “worriers” geworden. De uitdrukking “Ik denk na over….” is bijna synoniem geworden voor “Ik maak me zorgen over….”. Toch blijken heel wat van die zorgen ongegrond en volledig onnodig.
Uit onderzoek blijft dat maar liefst 40% van alle zorgen die we ons maken betrekking hebben op zaken die NOOIT echt gebeuren. Vergelijk het met een voorafbetaling doen van 40% op een huis dat je nooit zal kopen. Zorgen om niets dus… 30% van de zorgen gaan over zaken die in het verleden liggen. Met andere woorden, dingen die je toch niet meer kan veranderen omwille van de simpele reden dat ze al gebeurd zijn. 12% zijn onnodige zorgen over onze gezondheid. Bijvoorbeeld; je hebt 3 dagen op rij zo’n vervelende hoofdpijn. Een snelle check bij Dokter Google leert je dat je wellicht een hersentumor hebt en nog 3 maanden te leven hebt… Wat natuurlijk helaas altijd mogelijk is, maar statistisch gezien is de kans zeer klein. 10% van onze zorgen gaan over onbeduidende, kleine zaken die op iets langere termijn van weinig betekenis zijn. Ze gaan gepaard met gedachten als: “Heb ik wel de juiste schoenen aan? Gaan mijn gasten wel lusten wat ik voor hen kook?”, enz. Resultaat: slechts 8% van al onze zorgen zijn “echte zorgen”. Wat meteen ook betekent dat maar liefst 92% van alle tijd en energie die we spenderen aan piekeren in feite verloren is. Wat als we deze 92% anders zouden besteden? Beeld je eens hoeveel meer “peace of mind” je dan zou ervaren en wat er met je geluksniveau zou gebeuren…
Inzicht 2: Do it badly (the first time)!
Als het er op neerkomt, zijn er slechts 2 manieren om met angst om te gaan. Optie 1: Je blijft in je bubbel van comfort. Optie 2: Je ziet je angst onder ogen en gaat er mee aan de slag. Hoe aanlokkelijk optie 1 ook mag lijken, het is optie 2 die je zal bevrijden van je angst. Kiezen voor optie 1 betekent de controle uit handen geven, want niet jijzelf, maar de grenzen van jouw knusse comfort zone bepalen waar jij gaat en staat. Je wilt wel vooruit, maar neemt geen beslissingen. Jij wilt wel actie ondernemen, maar je blijft uitstellen. Je wilt wachten op dat “perfecte moment” waarop je volledig voorbereid bent. Echter… All too often we aim for perfection while doing nothing.
Dus, wat is de truc? Do it anyway! Ook al ben je niet 100% voorbereid. Ook al weet je niet hoe je omgeving gaat reageren. Ook al kan je je niet voorstellen hoe het gaat uitdraaien. Zet die eerste stap en doe IETS. Anything worth doing is worth doing badly the first time.
Want, wat blijkt? Wij mensen overschatten ruimschoots “hoe zwaar, slecht, ja zelfs traumatisch” het zal zijn als we buiten onze comfort zone treden… In realiteit is het tegendeel waar. Eenmaal we dat ene ding gedaan hebben, realiseren we ons vaak het allemaal best nog OK was. Alleen al het feit dat je iets doet dat oncomfortabel aanvoelt, zal je zelfvertrouwen vergroten en je sterker maken om ook die 2de, 3de en 4de stap te zetten. Je zal zien: het begin is het moeilijkst.
Een bijkomende tip die ik je hierbij wil geven is het creëren van een “fear project”. Een fear project is een concrete manier om met je angst aan de slag te gaan, ze direct in de ogen te kijken en uit je comfort zone te stappen. Voor mij persoonlijk is deze nieuwsbrief zo’n project. Ik heb lang getwijfeld om publiekelijk te schrijven over deze onderwerpen en mijn ervaringen ermee. Ik was bang voor de reacties van anderen. Achteraf gebleken is het lanceren van dit project één van de leukste dingen van dit jaar gebleken voor mij en heeft het me al zoveel plezier gebracht.
Inzicht 3: Zeg “neen” zodat je “ja” kan zeggen
Wie of wat zorgt ervoor dat jij je zorgen maakt? Op deze vraag is er maar 1 antwoord: JIJZELF. Op mijn prikbord hangt de quote “What you tolerate, you will worry about.”. Het is aan jou om grenzen te stellen en aan te geven wat en wie je tolereert. Zeg jij op alles en iedereen “ja”, dan zal je ook alle zorgen moeten dragen die daaruit voortvloeien. Maar vooral… Als je niet “neen” kan zeggen tegen wat je niet wil, zal je ook niet de tijd en energie hebben om JA te zeggen tegen wat je wel wil. Hier volgen enkele concrete zinnen die ik bijvoorbeeld gebruik om neen te zeggen zodat ik ja kan zeggen tegen wat belangrijk is voor me. Ja, ik wil 100% productief werken op weekdagen, maar neen, ik wil niet elk weekend voortdurend mails en telefoons beantwoorden. Ja, ik wil je de komende 2 uur helpen hoe ik maar kan, maar niet langer want ik wil nog gaan sporten. Ja, ik wil gerust met je afspreken, maar ik wil voor middernacht thuis zijn omdat een goede nachtrust belangrijk is voor me.
! TO DO’S voor jou !
1) Ben je bang voor iets? Doe het gewoon! Zelfs al is het niet perfect.
2) Leer “neen” zeggen tegen wat je niet wil, zodat je de tijd en energie overhoudt om ja te zeggen tegen wat je wel wil.
En moest je bovenstaande to do’s niet meer herinneren? Hier ’n laatste, heel eenvoudige tip. Plan voor jezelf ’n date met je zorgen. Een vast momentje in de week, bijvoorbeeld vrijdag om 18u. En wanneer er zich doorheen de week een zorgelijke gedachte aandient, stel jezelf dan de vraag: behoort deze tot de 92% onnodige zorgen? Is het antwoord ja, roep dan luid (in je hoofd) PAUZE! En parkeer de zorg tot aan het moment van je date. Wat blijkt? Tegen vrijdag zijn vaak heel wat van die zorgen alweer vanzelf verdwenen…
Worrying does not take away tomorrow’s troubles. It takes away today’s peace.