Zelfliefde op moeilijkere dagen…

Beste lezer,

Loving yourself… is easy on your good days, but hard on your “not so good” days.

Een quote van mezelf voor een keertje.

Eén van de intenties die ik bijna elke ochtend opschrijf in mijn journal is deze: “Ik ben zacht en mild voor mezelf.”.

En.. op sommige dagen lukt dat ook uitstekend. Dan geef ik mezelf een complimentje als ik naar mezelf in de spiegel kijk. Dan vind ik dat dat kleedje me zo goed staat. Dan ben ik trots op mezelf dat ik toch ben gaan sporten ondanks een drukke dagplanning. Of dat ik die hachelijke situatie op het werk toch maar goed aangepakt heb. Dat ik dat moeilijk, confronterend gesprek ben aangegaan. Op zo’n dagen ben ik mijn eigen beste vriendinnetje. Mijn grootste supporter.

Maar… er zijn ook andere dagen lieve lezer.

Dagen dat ik me niet zo goed in m’n vel voel. Dat ik moe ben en liever niets zou doen. Dat ik geen zin heb om productief te zijn. Laat staan om confrontaties aan te gaan. Het zijn zo van die dagen dat ik het liefst ergens in een hoekje (met een boekje ????) zou wegkruipen. Even verdwijnen uit het continue gedruis van de wereld rondom me. Op zo’n dagen is het, merk ik, al een heel stuk moeilijker om lief te zijn voor mezelf.

Als ik niet goed oplet kan ik, op zo’n dagen, zelfs veranderen in mijn eigen grootste criticus. “Wees eens niet zo lui. Of asociaal. Kom op, je kan meer. Je kan beter. Recht je rug. Trek je buik in. Wees wat vriendelijker tegen anderen. Toon meer begrip voor anderen. Enzovoort…”. Dat zeg dan tegen mezelf in gedachten.

Wees wat vriendelijker tegen jezelf. Toon wat meer begrip voor jezelf. Die zinnetjes komen (helaas) niet naar boven op zo’n moment.

"Waarom toch?", vroeg ik me af. Waarom is het zo gemakkelijk om jezelf graag te zien op de dagen dat je “succesvol” bent? Wat dat ook voor je mag betekenen… Maar o zo moeilijk op dagen dat je die lat van “succes” niet haalt? En vooral, hoe kan je het gemakkelijker maken om net op die dagen toch zacht en mild te zijn voor jezelf?

Nadenkend over mogelijke “oplossingen” , dacht ik terug aan één van mijn meest recente vakanties.

Wil je de rest van dit artikel lezen, schrijf je dan gratis in voor mijn tips!

Heb je al een account?

Blog onderwerpen