Podcast Nr. 17 – Lily Joan Roberts over gut health

Beste lezer,

“Ik ben opgevoed met een ongelofelijke fascinatie en liefde voor de natuur. Mijn grootouders hadden een huisje in het Zuiden van Frankrijk. Midden in de bergen. In een natuurreservaat. We leefden daar zo dicht bij de natuur: wassen in de rivier, wildplukken, koken op een open vuur, … Een groot deel van mijn jeugd heb ik daar doorgebracht. Voeding stond er centraal. De maaltijden duurden er uren. Koken en samen eten, babbelen, lachen, verhalen delen, … Ik ging er voeding zien als het kloppend hard van connectie. Met je omgeving. Met elkaar. En met je eigen lichaam.”.

Aan het woord is Lily Joan Roberts. De gaste die ik uitnodigde in de 17de aflevering van mijn podcast “The Wellness Lifestyle”. Bovenstaande quote is het antwoord dat Lily me gaf toen ik haar vroeg waar haar verhaal precies gestart is.

Vandaag de dag is Lily namelijk herboriste, ayurvedische mind-body coach, gut health coach, functionele voedingsdeskundige, vegan chef, productontwikkelaar én Pukka ambassadrice.

Kennis van medicinale planten en kruiden kreeg ze dus met de paplepel binnen. Maar, toen Lily 18 jaar werd, kreeg ze allerlei gezondheidsproblemen. Constipatie, bloating, hoofdpijn, concentratiestoornissen, pieken van vermoeidheid, humeur schommelingen, ontstekingen in de spieren, enz. Heel veel kleine symptomen - die echter wél optelden tot veel gewicht in haar dagelijks leven.

Dokters konden gewoonweg niet achterhalen wat er precies scheelde. Maar, Lily bleef niet bij de pakken zitten en besloot zelf te onderzoeken wat de aanleiding was van haar gezondheidsklachten. Voeding bleek de eerste stap te zijn van haar oplossing. Daarover zegt Lily:

“Ik heb gelukkig gekozen voor het pad van beseffen dat voeding een bron van heling kan zijn. En van geluk en genot. In plaats van iets wat mij pijn gaf. Wat mijn lichaam last gaf.”.

Haar pad stopte echter niet bij voeding. De volgende halte bleek de millennia oude ayurvedische geneeskunde te zijn. Ze voelde de kracht ervan zelf voor het eerst tijdens een Retreat in een Pancha Center in India.

“Ik deed al yoga. Ik kookte en at al heel gezond. Al die holistische tools hielden mij in leven. Maar tegelijk voelde ik dat er iets ontbrak. Toen heb ik Ayurveda ontdekt. Het was zo’n beetje de sleutel. De missing link. Tussen al die dingen die ik deed omdat ik wist dat ze goed voor me waren. Ayurveda leerde me om meer in mijn lichaam te zakken en te beseffen dat daar een bepaalde intuïtieve wijsheid aanwezig is. Het hielp me om een natuurlijke flow te vinden in al die holistische tools die ik al toepaste. Om minder vanuit de ratio alles te plannen (en nu mijn yoga les, en nu dat eten, enz.), maar veel meer te voelen. Om mee te flowen met het ritme van de natuur en van mijn cyclus.”.

Tenslotte besloot Lily, na het jarenlange parcours dat ze zelf had afgelegd had, dat ze haar opgedane kennis en ervaring wilde gebruiken om anderen te helpen. Zij werd ayurvedische mind-body coach.

“Ik wil het systeem veranderen. In plaats van ziekte te bestrijden, wil ik anderen stimuleren hun leven op een gezonde, holistische manier in te vullen. Niet omdat het moet. Maar omdat het goed voelt. Omdat we er geluk in vinden. Ik wil de industrie daarin shiften. In plaats van symptomen te bestrijden, wil ik anderen leren de taal van hun lichaam te begrijpen door dieper gaan.”.

Op mijn vraag hoe ze dat dan concreet doet, “dieper gaan”, antwoordde Lily:

“Ik ga echt naar de bron van je probleem zoeken. Hoe slaap je. Hoe heb je lief. Hoe verzorg je jezelf. Hoe beweeg je. Wat drink je. Wat eet je. Hoe zien je routines doorheen de dag eruit. Dit alles heeft impact op je gezondheid. Gezondheid is niet enkel ben ik ziek of niet. Maar ook, hoe voel ik mij. Hoe reageert mijn lichaam. Dat is die mind-body connection.".

Verder leerde ik van Lily in deze podcast:

Wil je de rest van dit artikel lezen, schrijf je dan gratis in voor mijn tips!

Heb je al een account?

Blog onderwerpen