Coffee breathing, screentime limiteren en verbindende communicatie

De derde editie al. Het gaat snel… Vorige week mocht ik weer fijne reacties van jullie ontvangen. Dit maal ook over het toepassen van tips. Dat geeft me een fantastisch gevoel; dat jij, als lezer, aan de slag gaat met een tip en er voordeel, hoe klein ook, mee doet. Vorige week vroeg iemand me: “En ga je dat zo volhouden? Week na week tips uit je mouw schudden?”. Wel beste lezer, als ik me ergens geen zorgen over maak, dan is het wel daarover. Massa’s tips in de aanbieding hier. Voilà, hier zijn er meteen nog eens 4!

WELLNESS-TIP 1: Coffee breathing

Vorige week had ik het over whiskey breathing. Een ademhalingsmethode om jezelf te kalmeren. Net zoals een glas whiskey je stressniveau naar beneden haalt. Maar wist je dat er ook een ademhalingstechniek bestaat die je oppept? Net zoals een kopje koffie zou doen, maar dan zonder de neveneffecten van cafeïne. Zo komt coffee breathing bijvoorbeeld handig van pas wanneer je ’s morgens moeite hebt om wakker te worden. Of wanneer je een dipje voelt opkomen in de file. Of wanneer je alert en vol energie aan een presentatie, meeting of examen wilt beginnen. Ik pas het ook regelmatig toe wanneer ik aan een work-out begin, maar mentaal al vrij vermoeid ben van de werkdag. Enkele minuten coffee breathing (bijvoorbeeld in de auto naar de gym) zorgen voor een serieuze opkikker… én dit op ’n 100% natuurlijke en kosteloze manier. All you need is your breath! Dus, hoe gaat het in z’n werk? In tegenstelling tot bij whiskey breathing, waarbij je bewust je ademhaling gaat vertragen naar zo’n 4 volledige ademhalingen per minuut (4 seconden in, 8 seconden uit, en dat dus 4x in 1 minuut), ga je bij whiskey breathing je ademhaling bewust versnellenJe ademt 2 seconden in door je neus en blaast de lucht in 1 seconde stevig uit door je mond. Dit herhaal je 20 keer. Je zal zien, het lijkt wat op het puffen dat je zwangere vrouwen ziet doen tijdens een bevalling. Dit trucje neemt enkel 1 minuut in beslag, maar het effect zal duidelijk voelbaar zijn. Door bewust sneller in en uit te ademen, maak je je lichaam wakker. Weg is dat vermoeide gevoel en hokus pokus, daar is de energie die je zocht!

WELLNESS-TIP 2: Screentime limieten

Ik schreef vorige keer over het dagelijks bewust neerschrijven van 5 Tiny Goals. Het is iets dat ik elke ochtend doe. Bijvoorbeeld: “Ik contacteer vandaag klant X en Y.”, ‘Ik lees vandaag 30 minuten in boek Z.”, of “Ik ga vanavond om 23u slapen.” (wat ’n hele moeilijke blijft voor mij, maar ik probeer! ;-). Helaas lukt dit niet altijd, en dat is ook niet erg. Maar ik ben me wel gaan afvragen: “Hoe komt dit?”. Waar vloeit mijn kostbare tijd naartoe? Waarom kom ik niet toe aan het realiseren van wat belangrijk is voor me? Rondsurfen op social media was, en is nog steeds, zoiets voor mij. Als marketeer weet ik nochtans heel goed hoe dit werkt. Je opent een app, je ziet iets interessant, klikt door, scrollt verder, en voor je het weet ben je 30 minuten verder. De tijd? Die ben je helemaal uit het oog verloren. Ontspannend? Ja, zeker! Leerrijk? Ja, ook dat soms. Ik ben absoluut geen tegenstander van social media. Ik heb er de voorbije jaren massa’s inspiratie uit gehaald, interessante zaken uit geleerd en het heeft ook gewoon voor ’n ontspannende break gezorgd op momenten dat ik daar nood aan had. Toch vond ik al langer dat ik er te veel tijd aan besteedde, meer dan ik zou willen. Zeker omdat ik merkte dat ik andere dingen, die ik écht wilde realiseren, niet kon afvinken. Heel toevallig ontdekte ik een simpele tip om je screen time, dus de tijd die je doorbrengt in een bepaalde app, te limiteren. Ik heb zelf een iPhone en moest enkel naar Instellingen gaan, dan kiezen voor schermtijd, dan voeg limiet toe, kies een categorie en tenslotte stel een tijdslimiet in. Concreet: mijn dagelijkse limiet voor Instagram, Facebook en LinkedIn is 30 minuten. Zijn die 30 minuten verstreken en ben ik nog steeds actief in de app, dan krijg ik automatisch een melding. Ik kan er dan nog altijd voor kiezen om deze te negeren: voor 1 minuut, voor 15 minuten of voor die dag. Het lukt me niet altijd om de limiet te respecteren, maar het maakt me wel bewust van de tijd die ik doorbreng op social media en brengt me zo toch iets dichter bij het realiseren van die dingen die me echt voldoening geven!

WELLNESS-TIP 3: Verbindende communicatie

Ik werk al enkele jaren aan mijn communicatie skills, zowel in mijn professionele als privé leven. Communicatie, dat is alles. It breaks or makes the relationship… Maar hoe kan je dan best je boodschap overbrengen? Zeker wanneer wat je wilt zeggen gevoelig ligt? Of wanneer je zelf overstuur, boos, teleurgesteld, of verdrietig bent? Daar leerde ik deze techniek voor. Deze paste ik in eerste instantie professioneel toe, maar ze kan ook in je privé leven, in gesprekken met je partner of kinderen, enorm hulpvaardig zijn. De communicatietechniek bestaat uit 4 stappen. Het voorbeeld hier is een gesprek met een medewerker die steeds te laat komt. Stap 1: Beschrijf de feiten en start je zin met IK. Bijv.: “Ik merk dat je elke dag te laat komt.”. Stap 2: Beschrijf je gevoel en start je zin met IK. Bijv.: “Ik vind het niet fijn dat ik altijd op je moet wachten.”. Stap 3: Beschrijf je behoeftes. Bijv.: “Het is belangrijk voor mij dat je op tijd hier bent. Zo loopt mijn dagplanning niet in de war.”. Stap 4: Doe een suggestie. Bijv.: “Wil je morgen aub op tijd hier zijn?”. De kans dat je gesprekspartner hier ja op zal zeggen, zal een stuk hoger liggen dan wanneer je hem gefrustreerd toespreekt als hij weer eens te laat binnenkomt. Ook in je privé-leven kan communiceren volgens deze 4 stappen verbindend werken. Bijvoorbeeld, je zou kunnen zeggen: “Jij wilt geen tijd vrijmaken voor mij!”. Maar je zou ook kunnen zeggen: “Ik merk dat je altijd maar aan het werk bent (feit). Ik voel me hierdoor wat aan de kant geschoven (gevoel). Het is voor mij belangrijk dat wij als koppel tijd maken voor elkaar (behoefte). Wil je vanavond een uurtje vrijmaken voor wat Q-time met z’n twee? (suggestie).”. Merk direct het verschil in nuance. Ook hier weer… Practice makes perfect! In ’n moment van emotie, kan het vaak moeilijk zijn om je in te houden en denk je wellicht: “GVD, wat waren die 4 stapjes nu weer?” :-). Maar probeer het. Schrijf ze eventueel uit vooraleer je een gesprek aankaart over een delicaat onderwerp. Bij mij zijn ze absoluut nog geen automatisme, maar ik geloof er wel rotsvast in…Voor mij is stap 1 ook enorm nuttig gebleken om te checken of mijn perceptie wel overeenkomt met de realiteit. Bijv. stap 1: “Ik merk dat je kwaad op me bent.”. Voor hetzelfde geld zegt je gesprekspartner: “Neen, ik ben niet kwaad op jou. Ik ben kwaad omwille van iets dat je er vandaag gebeurd is op mijn werk.’. Dit antwoord verandert meteen de hele dynamiek van het gesprek en biedt perspectief waar nodig!

WELLNESS-TIP 4: Maaltijd timing

Ik zie de laatste tijd heel wat artikels opduiken over “fasting”. Wie nog niet vertrouwd zou zijn met het begrip: fasting is het afwisselen van een periode waarin je eet (bijv. 12u) met een periode waarin je niets eet (de overige 12u). De fasting periode is dan de 12 uur waarin je niet eet. Dit betekent bijvoorbeeld dat als je op maandagavond om 10u nog iets eet (zelfs iets klein), je pas terug iets eet dinsdagochtend na 10u. Het woord “fasting” herken je ook in breakfast wat letterlijk betekent, breaking the fast, het onderbreken van de periode waarin je niet eet.  Er bestaan ook extremere varianten van fasting. Bijvoorbeeld 16u/8u, waarbij je het ontbijt overslaat en eet gedurende een tijdsspanne van 8u. Het is echter absoluut niet de bedoeling je lichaam uit te hongeren in de fasting periode, want dit zorgt ervoor dat je je overeet vanaf het moment dat eten weer is toegestaan. Vandaar mijn keuze voor de basic fasting van 12u/12u. Maar, waarom zou je dit bewust doen? In feite is fasting iets heel natuurlijks. Kijk bijvoorbeeld naar een klein kind; het eet zijn laatste maaltijd om 18u, gaat zijn bedje in om 20u, slaapt dan ongeveer 11-12u, en zal de volgende ochtend om 8u weer ontbijten. We zijn dan 13-14 uur later. Als we ouder worden, wordt het echter heel normaal om ’s avonds laat nog een snack uit de frigo te laten en breidt onze “eetperiode” alleen maar uit en kort onze “fasting” periode tegelijk in. Een beetje zoals ons professionele leven de laatste jaren meer en meer verweven geraakt met ons privé leven. De twee zijn niet langer duidelijk afgebakend en gescheiden in tijd. Toch ben ik persoonlijk overtuigd dat zo’n duidelijke afbakingen hun nut hebben, zowel voor werk als voor eten. De voordelen van fasting zijn talrijk volgens de literatuur. Tijdens de fasting periode hoeft je lichaam immers niet bezig te zijn met het verteren van voedsel en kan het zijn volledige energie geven aan andere belangrijke lichaamsfuncties. Je bloedsuikerspiegel zal gedurende de periode van 12u fasting vrij stabiel zijn (zonder pieken en dalen ten gevolge van voedsel). Je lichaam zal ook zijn vetreserves moeten aanspreken eerder dan op suiker te overleven. Dit zal al na 7 dagen toepassen van de fasting methode je lichaamscompositie veranderen. Het zou op die manier ook veroudering tegengaan. Mij heeft het tenslotte ook ’n stukje rust gebracht: dat er een deel is van de dag waarin ik eet, en een deel waarin niet. Die duidelijke afbakening versimpelt de zaken en dat kunnen we allemaal wel gebruiken, denk in, een wereld die steeds complexer wordt.

That’s it!
Newsletter 3, gevuld met 4 tips die voor mij impactvol gebleken zijn.
Zoals steeds ben ik bereikbaar, moest je bijkomende vragen hebben.
Of als je gewoon even hallo wilt zeggen, dat mag ook altijd.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Geef een reactie

Blog onderwerpen